Annonsørinnhold

Grønn konkurransekraft: EPDer gir et fortrinn

Miljødeklarasjoner (EPDer) gir standardisert informasjon om miljøpåvirkningen til et produkt gjennom hele livssyklusen, fra utvinning av råvaren til avhending. EPD har lenge vært et krav til produkter innen byggebransjen, og har sikret at arkitekter, byggherrer og utviklere kan ta informerte beslutninger som minimerer fotavtrykket til et bygg.

Kiwa

Kiwa er en internasjonal leverandør av testing, inspeksjon, sertifisering og kurs. Verden over hjelper vi byggebransjen med å møte krav til kvalitet, risiko og sikkerhet. Med 100 års fartstid i Norge har selskapet også dype røtter i norsk næringsliv.

Les mer her

Annonsørinnhold på Bygg.no

Byggeindustrien har et eget område med annonsefinansiert innhold på bygg.no. Denne seksjonen er ikke knyttet opp mot Byggeindustriens journalister eller redaksjon, men er en distribusjonskanal for betalt innholdsmateriell.

Med 30 prosent vekting på klima og miljø i offentlige anskaffelser håper myndighetene å kunne redusere anskaffelsens klimaavtrykk og miljøbelastning ytterligere, og vi kan forvente flere krav til EPDer i anskaffelser.

Med EU sin grønne omstillingspakke, kommer det ytterligere krav til produkter som trenger en EPD. Batterier er først ut, før elektroniske produkter og senere tekstiler blir omfattet av kravene.

-EPDer har vært avgjørende for å fremme åpenhet og bærekraft i byggebransjen. Ettersom EPDer er basert på verifiserte tredjepartsdata, kan interessentene sammenligne produkter objektive basert på deres miljøprestasjoner, sier Nastaran Vadoodi, senior bærekraftskonsulent og ansvarlig for arbeidet med EPDer i Kiwa Norge.

Nastaran Vadoodi, Senior bærekraftskonsulent, Kiwa.

Les mer om EPDer her.

Økodesignreguleringen: Strengere krav til EPD og produktansvar

Digitalt produktpass kommer som et krav under den nye Økodesignreguleringen.

- Nesten alle produkter vil få krav under denne reguleringen, og EPDer inneholder miljøinformasjon som blir enda mer sentral og avgjørende for å utarbeide de digitale passene, forklarer Vadoodi.

Det er produsentens ansvar å sikre at et produkt har en EPD og det er EPD-programoperatører, som EPD Norge og Kiwa Ecobility Expert, som kan verifisere en EPD. En slik verifikasjon øker troverdigheten til EPDer og sikrer samsvar med gjeldende standarder.

- Standardene skisserer prinsippene, kravene og retningslinjene for utvikling av denne type miljødeklarasjoner, forteller Morteza Nikravan, Senior Expert Sustainability, Kiwa og en av Kiwa sine Ecobility Experts.

Nikravan er godkjent verifikatør av EPD Norge og legger til:

- Godkjenningen av verifikatører garanterer høye nivåer av kompetanse, åpenhet og pålitelighet, og støtter dermed et mer bærekraftig samfunn.

Morteza Nikravan, Senior expert sustainability, Kiwa.

EPDer sikrer objektiv og transparent miljøinformasjon

En EPD spiller en avgjørende rolle i dagens stadig mer bærekraftige samfunn. Med det økte regulatoriske presset, spesielt gjennom den nye økodesignreguleringen og det foreslåtte grønnvaskingsdirektivet i EU, blir det nødvendig for produktutviklere og produsenter å grundig forstå miljøpåvirkningene av deres produkter. Dette krever ikke bare en bevissthet om miljøbelastningene, men også en evne til å designe produkter med tanke på å redusere disse belastningene.

Det foreslåtte grønnvaskingsdirektivet legger spesielt vekt på å sikre at miljøpåstander og merker er grundig verifisert av kvalifiserte uavhengige tredjeparter før de kan brukes, noe som understreker behovet for pålitelig dokumentasjon som EPDer.

- Det er mange fordeler utover at man er i tråd med regulatoriske krav når man sikrer EPDer på sine produkter, sier Vadoodi.

Hun ser at ledere bruker EPDer som et strategisk verktøy for å veilede produktutviklingen mot mer miljøvennlige alternativer, i tillegg til at det er et godt verktøy som muliggjør en nøyaktig beregning av et produkts klimaavtrykk.

- Med pålitelig og standardisert data, får du muligheten til å sette konkrete mål og følge opp disse gjennom aktivitetene dine, fortsetter hun.

Et siste, men også et veldig avgjørende poeng, er at en EPD gir både forbrukere og beslutningstakere i offentlige og private sektorer, objektiv og pålitelig informasjon om et produkts miljøytelse. Dette gir mulighet for å ta nøytrale og gode valg.

- En EPD bidrar til større åpenhet og transparens, i tillegg til at du oppfattes som en pålitelig aktør, avslutter Vadoodi.

Les mer om hvordan Kiwa kan bistå deg med EPDer her.

Powered by Labrador CMS