Annonsørinnhold
Større fordeler ved flislagte basseng i betong
I Norge finnes det mer enn 1100 bassenger i forbindelse med skoler, folkebad og badeland, og over 70 bassengprosjekter er enten i gang eller under planlegging per jan 21. I tillegg finnes mange bassenger i tilknytning til hoteller, spasenter, konferansesenter etc. Siden man begynte å bygge skolebassenger og folkebad i Norge er de aller fleste bassenger i dag betongkonstruksjoner som er flislagt, med eller uten membran.
Denne artikkelen er over tre år gammel.
Utviklingen av de senere år har det kommet alternativer til flislagte basseng i betong som innebærer bassenger utført i rustfritt stål, der noen kan være belagt med PVC-belegg. Dette blir ofte valgt i forventning om en tryggere og mer holdbar løsning enn flislagte basseng i betong, da flislagte basseng gjerne er noe mer tidkrevende prosjekter og mange er redd for høye vedlikeholdskostnader og risiko for lekkasjer og løse fliser. Vi skal se at flislagte bassenger har noen utpregede fordeler i forhold til stålbasseng og at et flislagt basseng kan være et vel så trygt valg som bassenger i rustfritt stål.
Flere designmuligheter
Med flislagte bassenger har man som byggherre og arkitekt mange muligheter når det gjelder design, noe som er en av grunnene til at det har vært det foretrukne valg i flere tiår. Dette gjelder spesielt for bassenger i for eksempel badeland, hoteller og spaavdelinger, som stiller andre krav enn f.eks skolebassenger og idrettsbassenger.
Bedre brukeropplevelse
Det er også lettvint å oppnå gode lysforhold i flislagte bassenger som gjør bassenget mer innbydende for brukeren og er til hjelp for å gi badevakter oversikt. Det er heller ingen støyproblematikk knyttet til bruken av flislagte betongbasseng. Flislagte bassenger gir en sømløs overgang mellom basseng og gangarea
1. Armert betong
2. Epoksylim – Mapepoxy L / Mapepoxy LR
3. Påstøp – Confix
4. Utjevningssjikt – Redirep 25 RSF / Mapegrout T 40
5. Tettebånd – Mapeband Easy
6. Diffusjonsåpen elastisk membran – Mapelastic
7. Armeringsnett – Mapenet 150
8. Flislim – Megarapid 2K Plus
9. Fliser
10. Fugemasse – Kerapoxy Design / Kerapoxy CQ
11. Mykfug – Mapesil ACl rundt bassenget. Profilerte fliser tilrettelegger også for sklisikring og effektiv drenering av vann rundt bassenget.
Store fordeler ved prosjektering og utførelse
For prosjekterende og utførende vil det i tilfeller med nybyggprosjekter ofte være fordelaktig å støpe bassengkroppen i betong dersom store deler av bygningsmassen likevel skal bygges i betong. Dette forenkler også overgang mellom basseng og omkringliggende areal. Det er også mindre begrensninger til dybde i betongstøpte bassenger i forhold til bassenger med stålvegger, som har en viss dybdebegrensning ift last. Med flislagte bassenger utført ibetong unngår man utfordringene med vanntetting i sammenføyningene mellom et stålbasseng og omkringliggende arealer. Bassenger støpt i betong er et konsept som Mapei og entreprenører i bransjen har flere tiårs erfaring med, og Mapei leverer alle produkter som skal til å for å levere et solid og tett basseng.
Artikkelen fortsetter under bildet
Utfordringer som Mapei har løsninger for
Det har blitt stilt spørsmål ved holdbarheten og levetiden til flislagte basseng som følge av tilfeller der fliser har løsnet fra bassengveggen og fuger har forvitret. Årsaken til dette er ofte sammensatt:
Vannkvalitet
Vannets LSI-verdi forteller noe om vannets påkjenning på flislim og fugemasse.
Svinn og bevegelse i betong
For tidlig flislegging etter at bassengkroppen er støpt kan føre til at bevegelsene i betongen blir for store.
Valg av produkter
Er direkte linket til vannkvaliteten, men selvsagt også andre forhold. Hvis f.eks LSI er under 0, indikerer dette aggressivt vann. I sterkt aggressivt vann bør det f.eks ikke benyttes standard sementbaserte lim og fugemasser.
Utførelse
Momenter slik som limdekning, blandeprosedyre og forbehandling av underlag har mye å si for resultet og produktenes levetid.
Hvis man har kontroll på disse, og andre punkter under prosjekteringen skal et flislagt basseng kunne holde i 30 – 40 år uten større utbedringer enn å måtte skifte ut elastiske fuger med noen års intervaller.
Mapei har levert produkter og komplette systemer for oppbygging av bassenger i en årrekke. Når man tar hensyn til rådende forhold og betingelser for bruk av våre produkter, vil våre systemoppbygninger forebygge lekkasjer og sikre vanntette og solide flislagte bassenger. Mapei har dessuten lim og fugemasser til alle tenkelige vannmiljø i basseng. Dette sikrer at overflaten og utseendet til basseng bevares i lang tid. Vi har høyt kompetente fagfolk som bistår våre samarbeidspartnere, samt andre entreprenører og byggherrer til prosjektering, befaringer og utarbeiding av arbeidsbeskrivelser.
Utover året vil det komme mer informasjon og råd som går mer i dybden på ulike temaer om oppbygging av bassenger.
Har du et bassengprosjekt?
Ta kontakt med Salgssjef Bygg Norge Espen Bothner på tlf +47 907 44 560 eller e-post: espen.bothner@mapei.no.
Relaterte dokumenter:
Bassengsystemer for legging av keramiske fliser