Annonsørinnhold

Standardiserte data og PDT'er muliggjør en bærekraftig byggenæring

Et felles “digitalt språk” i byggebransjen er en forutsetning for fri informasjonsflyt. Det gir økt effektivitet, reduserte prosjektkostnader, og ikke minst – gode prosesser for håndtering av miljøkrav. Dette felles digitale språket er allerede tilgjengelig gjennom Cobuilders integrerte plattform.

Denne artikkelen er over fire år gammel.

Lars Fredenlund, adm.dir. i Cobuilder. Klikk for større versjon

Cobuilder

Cobuilder er et privateid selskap som utvikler og tilbyr sømløse IT-løsninger for den globale bygg- og anleggsnæringen. Det er en internasjonal virksomhet med mer enn 120 ansatte fordelt på hovedkontoret i Oslo og heleide datterselskaper i England, Frankrike og Bulgaria. Selskapet er strategisk samarbeidspartner til ISO, buildingSMART, CEN og CENELEC og vinner av flere innovasjonspriser internasjonalt. I Norge er Cobuilder mest kjent som leverandør av Collaborate (tidligere ProductXchange) – systemet som brukes av byggherrer og utførende aktører for innsamling av produktdokumentasjon og håndtering av kjemikalier på byggeplassen.

Annonsørinnhold på Bygg.no

Byggeindustrien har et eget område med annonsefinansiert innhold på bygg.no. Denne seksjonen er ikke knyttet opp mot Byggeindustriens journalister eller redaksjon, men er en distribusjonskanal for betalt innholdsmateriell.

HVORDAN PDT'ER DANNER GRUNNLAGET FOR ET FELLES DIGITALT SPRÅK

Data Templates, også omtalt som produktdatamaler eller PDT’er, er datamodeller som brukes for å fange opp og utveksle informasjon. Datamalene følger et rammeverk som er utviklet av de internasjonale standardiseringsorganene CEN og ISO, spesifikt for styring av informasjon i bygningsinformasjonsmodellering.

Cobuilder har - i tillegg til softwareutviklere - rundt 50 eksperter fra byggebransjen med på laget. Våre arkitekter, struktur-, elektro- og VVS-ingeniører forsker på bransjestandarder for å utvikle datamalene som brukes for å strukturere dataene. Ved å følge de nye standardene for datastyring i byggenæringen – EN ISO 23386 og EN ISO 23387 - sørger vi for at informasjonen som hentes gjennom datamodellene våre oppfyller bransjens behov. En slik standardisering muliggjør også kompatibilitet. Det vil si at dataene kan brukes på tvers av programvare og plattformer for å sikre fri informasjonsflyt.

Det digitale skiftet – en forutsetning for det grønne skiftet
Den europeiske byggenæringen har som mål å gjøre det europeiske bygde miljøet klimanøytralt innen 2050, men også å sikre at boliger forblir rimelige. Et hårete, men realistisk mål dersom vi klarer å få ut potensialet i digitale data.

Digital omstilling handler i all hovedsak om data og hvordan vi styrer data. Det å enes om en felles måte for digitalisering og utveksling av data er selve nøkkelen til fri informasjonsflyt mellom alle interessenter i bransjen. Med andre ord: data må være standardisert.

- Det digitale skiftet er kun mulig med et felles «digitalt språk». Et språk som både mennesker og maskiner kan forstå, sier Lars Fredenlund, adm.dir. i Cobuilder.

- Dette språket er allerede tilgjengelig gjennom standardiserte datastrukturer, kalt produktdatamaler, eller PDT’er som de er kjent som i Norge.

Pålitelige og korrekte produktdata
- I byggebransjen er produktdata en forutsetning for ombruk, gjenbruk og sirkulær økonomi, fortsetter Fredenlund.

- For å kunne bearbeide, resirkulere og ombruke komponenter og materialer, trenger vi informasjon om deres sammensetning, ytelse, miljøegenskaper, m.m. Dataene må fanges inn, lagres og være tilgjengelige gjennom hele byggverkets livsløp.

Ved hjelp av digitaliserte og standardiserte data kan utførende aktører til enhver tid sjekke og validere at det som blir bygget er i samsvar med prosjektkravene. Digitale produktdata gjør det mulig å sammenligne og velge produkter på bakgrunn av deres ytelse, tekniske og miljømessige egenskaper.

- Informerte beslutninger bygger på en helhetlig tilnærming, og det er store gevinster å hente. Felles bruk av standardiserte, maskinlesbare data er selve nøkkelen til reduserte kostnader, bedre effektivitet, og økt bærekraft.

Fra siloer til fri flyt
I løpet av det siste tiåret har vi sett mange digitaliseringsinitiativer i byggebransjen globalt. BIM (bygningsinformasjonsmodellering) og VDC (Virtual Design and Construction) har etablert seg som de nye prosessene for informasjonsutveksling og -styring i byggeprosjekter, men bransjen er fortsatt fragmentert og man ser ingen reell vekst i produktivitet.

- Det største hinderet bransjen står overfor er informasjonssiloer, sier Fredenlund.

- Det finnes mange digitale løsninger og verktøy tilgjengelige på markedet, men data forblir likevel «låst». Den kan ikke deles, brukes og gjenbrukes på en effektiv måte.

EUs grønne vekststrategi - European Green Deal – skal sikre en mer bærekraftig og sirkulær økonomisk utvikling med mindre forurensning og lavere klimagassutslipp. I denne strategien etableres en klar sammenheng mellom digitaliseringen av byggenæringen og de ambisiøse miljømålene. Det digitale skiftet i bransjen anses som avgjørende for økt effektivitet, bærekraft og sirkularitet.

Vi må snakke samme språk
Ifølge den nye rapporten Digitalt veikart 2.0 er PDT’ene en av de viktige felleskomponentene som byggebransjen må få på plass og «vil være grunnlaget når byggherre og entreprenører setter bl.a. miljøkrav, samt grunnstruktur for varedatabaser».

Produktdatamalene er i kjernen av Cobuilders integrerte plattform og er tilgjengelige i alle våre løsninger. Ved hjelp av disse PDT’ene kan produsentene digitalisere sin produktinformasjon og sikre at dataene kan brukes av alle aktører i verdikjeden. Byggherrer og entreprenører kan bruke produktdatamalene for å stille datakrav, bl.a. miljøkrav, og samle dataene fra alle deltakere i prosjektet.

Vil du vite mer om Cobuilders plattform? Ta kontakt med oss.

Powered by Labrador CMS