Annonsørinnhold

«Skal du gå BIM, så gjør det i Oslo»
Fagskolen Oslo har de opprinnelige og velprøvde ettårige BIM-studiene på heltid. Søknadsfrist er 20.april på Samordna opptak. BIM for anlegg og infrastruktur er et nytt og aktuelt studie.
Denne artikkelen er over tre år gammel.
Thomas Johnsen kommer fra utførende del av anleggsbransjen, som ansatt og maskinfører i Repstad Anlegg AS. Etter 10 måneder med BIM-studie ble han rekruttert som BIM-rådgiver hos Sweco.
– På Fagskolen Oslo fikk jeg rådgiverbriller på. Det er veldig nyttig å lære å se helheten. Jeg ser at bruk av BIM gir et enormt potensial til å få ned kostnader. Vi vil spare tid og penger på å bygge en god digital modell før vi bygger i virkeligheten, sier han.
Fortell litt om deg selv og jobben du har nå:
Jeg har fagbrev som anleggsmaskinfører og fagbrev som grunnarbeider. Har tatt teknisk fagskole med fordypning i anlegg og har tatt fagskole som BIM tekniker. Jeg har nå blitt ansatt i Sweco som BIM-rådgiver etter 1-årig utdanningsløp hos Fagskolen Oslo som BIM tekniker i BIM Anlegg Infrastruktur. Jobben min som BIM-rådgiver innenfor infrastrukturavdelingen går ut på å lage samordningsmodeller, sikre dataflyt, konverteringsregler og tegneregler i Novapoint samt hjelpe / støtte til prosjekterende fag.
Noe ved BIM-AI-studiet du synes var spesielt bra?
BIM-lærerne på Fagskolen Oslo er veldig oppdaterte på hva som skjer ute i arbeidslivet.
Vi hadde tilgang til all programvare som blir benyttet av både prosjekterende og utførende firma. Dette gjorde oss studenter godt rustet til hverdagen som BIM- teknikere. Det var ofte besøk fra bedrifter som ga oss input på hva som gjelder i bransjen og hva vi burde bli gode på. Vi hadde god, instruktiv undervisning og fire prosjekter underveis der samarbeid var en viktig del av prosjektet.
Lærebøkene våre er laget av BIM-lærerne og er veldig relevante og lette å forstå og gjøre oppgaver etter. Skal du gå BIM, så gjør det i Oslo, ingen andre er i nærheten av å levere samme kvalitet.
Hva var det med BIM-studiet som gjorde at du fikk arbeid?
Siden jeg har en bakgrunn som anleggsmaskinfører er jeg særlig interessert i infrastruktur. Under studieløpet på BIM-tekniker valgte jeg å fokusere mye på programvare og metodikk som jeg vet blir benyttet i prosjektering av vei og VA. Jeg har brukt mye tid på konverteringsregler i Novapoint, og dette er en nisje som ikke så mange kan. Under BIM-studiet fikk vi stor frihet til å spesialisere oss på emner vi syntes var interessante, og det var viktig for å få en jobb.
Du var utplassert i en bedrift i 2 uker i løpet av BIM-studiet. En episode i utplasseringa som tydeliggjør kompetansen du fikk fra BIM-studiet?
Jeg fikk i hovedsak to oppgaver under utplassering: Konverteringsregler i Novapoint og scripting i Powershell. Jeg hadde en mentor da jeg var utplassert som ga meg mye opplæring i dette.
Scripting i Powershell hadde jeg aldri vært borti, men her kommer en annen viktig lærdom fra skolen: Når du står fast, google. Det finnes som regel alltid et svar der ute.
Hvilke arbeidsoppgaver har du fått som BIM-tekniker i Sweco?
Mine arbeidsoppgaver som BIM- rådgiver i Sweco går mye ut på å hjelpe og støtte fagene med digital arbeidsflyt og metodikk, sikre god dataflyt, være med å lage samordningsmodeller samt kjøre tverrfaglige modellkontroller.
Jeg hjelper fag med BIM-relaterte oppgaver som f.eks riktig navngivning, klipping av modeller etter polylinjer som prosjektet har bestemt etc…
Hvordan har kompetansen du fikk fra BIM-studiet forberedt deg på arbeidslivet?
For meg har kompetansen jeg har opparbeidet meg fra studiet var enestående. Lærerne fra Fagskolen Oslo er oppdaterte, programvaren er av det nyeste du kan finne til enhver tid.
Jeg var 39 år når jeg begynte på BIM studiet og uten noen særlig IKT-kunnskap. Dette var noe jeg fryktet når jeg startet studiet, men skolen har lagt opp til at alle starter fra scratch. Viss jeg kan klare BIM-tekniker studiet, kan alle det.
En annen ting jeg vil legge til som jeg likte med fagskolen var ydmykhet, vis alltid ydmykhet ovenfor dine medarbeidere og støttespillere. Dette ble innprentet i oss hver dag.
Summen av dette har gjort meg forberedt på arbeidslivet som BIM-rådgiver, avslutter Thomas Johnsen.
Ole-Gjermund Lolland, student BIM-AI, Fagskolen Oslo:
Ole-Gjermund er grunnarbeider og har i tillegg jobbet med rørlegging, på baneavdeling, som forskalingssnekker, vært riggbas og maskinfører. Mye av jobben har vært å grave og se etter kabler, men det kan jo bli kjedelig i lengden. Når det er dødtid på jobb, finner jeg på nye ting å gjøre, sier Ole Gjermund som studerer BIM-AI ved Fagskolen Oslo.
Han havnet på BIM-AI for å bruke sin fagkompetanse til å få en jobb med mindre slitasje på kroppen.
- Jeg ringte en skolerådgiver for å spørre om yrkene. Ville inn i administrativt arbeid og fikk tips om BIM-Anlegg-Infrastruktur. At det var kun ett år var forlokkende.
Var det noe ved BIM-studiet du synes var spesielt bra?
Det har blitt veldig mye lettere å lære nye programmer og ny metodikk ettersom månedene har gått. Vi har lært utrolig mye underveis, og det har bare blitt lettere og lettere å lære seg nye programmer. For meg som alltid har stått i grøfta og spadd, var det en åpenbaring at det går an å lære seg så mye på så kort tid.
Flott å se alle bedriftene som er på besøk på BIM-studiet og se hvordan teknologien blir brukt. Det er jo dyr teknologi, men billig i lengden når man satser og det fungerer. AF har for eksempel vist punktsky etter scanning for å sammenlikne bygget og terrenget med modellen. Setninger og høydeforskjeller, hvordan er grøfta sammenliknet med slik den er planlagt.
Utplassering
Ole-Gjermund har vært på utplassering hos Norconsult og arbeidet med Grasshopper for parametrisk modellering. Han skal tilbake dit og skal jobbe med et rendringsprogram for «gamifisering» av modeller.
Hva tenker du om digitalisering av bygge- og anleggsbransjen? Utfordringer, problemer, muligheter.
Det er mange hindre i å tørre å bruke det nye. Det tar kanskje litt tid å lære seg, men tida man sparer etter at man har lært seg BIM er enorm. Framtida forsvinner ikke, den er her nå. Det er kanskje vanskelig for de gamle traverne å miste kontrollen, det er viktig å få med dem, å få dem til å satse. Fordelene er utallige når vi begynner med BIM. Hvis du ser på VA-anlegget i Norge, hvor dårlig det er kartlagt i bakken. Å få kartlagt dette nøyaktig i modell med informasjon om når de ulike elementene er lagt i bakken, vil være en stor fordel for godt vedlikehold og bærekraftig drift.

Jeg er spesialt fascinert av AR-teknologien. Når det blir billig nok til at arbeiderne kan bruke AR, blir det helt revolusjonerende. Når du skal grave en grøft, at du kan se hele grøfta ferdig foran deg, der skal røret være, der kommer det en kabelkanal. Dette vil lette både planlegging og utførsel, avslutter Ole-Gjermund som skal på nok en to-ukers utplassering hos Norconsult i april.
Hvorfor studiet BIM for anlegg og infrastruktur?
– Etter flere år med stor forespørsel om BIM-teknikere med bakgrunn fra installasjon og konstruksjon, fikk Fagskolen Oslo ideen å etablere og utvikle et nytt studietilbud. Byggebransjen har hvert år hatt behovet for BIM-teknikere. I de siste årene har også anlegg- og infrastruktur-bransjen fått tilsvarende behov, sier David Bakken, faglærer BIM-Anlegg og infrastruktur.
– Vi ser allerede at våre studenter fra BIM-AI blir en «potet» som kan både bruke sin fagbakgrunn inn mot en rolle som BIM-tekniker eller ta en overordnet rolle som koordinator rettet mer mot prosjektledelse.
Prosjektarbeid som samarbeid mellom flere skoler
BIM-studentene ved Fagskolen Oslo er for tiden midt i gjennomføringen av sitt fjerde prosjekt. Prosjektet tar for seg informasjonen som finnes og skal legges til de digitale bygnings- og anleggsmodellene. BIM-studentene arbeider i tverrfaglige grupper med de fleste fag representert. Samtidig har de sine egne problemstillinger ut fra sine interesser innen BIM.
En tomt har vært gjennomgående i alle fire prosjekter, et reelt prosjekt i Østre Aker vei. Prosjektunderlaget kommer fra Skanska ved Kristian Balke og er et ubrukt næringsområde som i fremtiden skal omreguleres til boliger. Fagskolestudentene har fått utlevert prosjektunderlag for omregulert område med tiltenkt situasjon. Bestillingen i prosjektbeskrivelsen inkluderer blant annet prosesser med planlegging, modellering, gjenbruk, informasjonsberikelse og ikke minst koordinering på tvers av fagfelt.
I forkant av en tidligere prosjektperiode har fagskolestudentene hatt en forberedende oppstartsuke med bruk av samhandlingsmetodikken VDC (faktaboks) som en arbeidsprosess sammen med gjennomføringsverktøyet ICE (faktaboks). Løpet av uka har skolen hatt besøk av bedrifter som presenterte deres metoder og erfaringer med bruk av VDC- og ICE-metodikk i prosjekter. Resten av uka ble fylt med næringslivsrelevante og praktiske øvelser i tverrfaglige grupper.
– Jeg jobber med armering og støpeplaner i forhold til BIM i prosjekt 4. Studentene i gruppa har ulike problemstillinger knyttet opp mot informasjonen i modellene. Vi har faste møter der vi tar opp saker, har åpne diskusjoner og alle får sagt sin mening, sier Ole-Gjermund Lolland, som har LARK-ansvar i prosjektet.
– Vi lærer å samarbeide med alle fagfelt, og ikke bare tenke eget fagfelt. Vi er jo sammen om et byggeprosjekt. Samarbeid er et hovedpoeng i hele BIM-studiet på Fagskolen Oslo, slår BIM-student Ole-Gjermund fast.
Les mer om 1-årige studiet BIM-Anlegg og infrastruktur på Fagskolen Oslo.
Søk på BIM hos Samordnaopptak med søknadsfrist 20. april.