Annonsørinnhold

Rehabilitere? Slik kan du redusere risikoen!
Vi skal rehabilitere mer og rive mindre, men hva med risikoen i slike prosjekter? Det krever at byggebransjen jobber på nye måter, mener leder for bærekraft i Asplan Viak.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Det har skjedd et skifte når det gjelder å kutte klimagassutslipp i byggebransjen, sier leder for bærekraft Asplan Viak, Elisabeth Kolrud.
Vil du lære mer om rehabilitering? Meld deg på ettermiddagsseminar her.
- Ettersom byggene blir mer energieffektive blir materialbruken viktigere for å redusere utslippene. Å rehabilitere bygg og ta vare på allerede produserte byggematerialer gir store utslippskutt og sparer naturressurser fremfor å bygge med nye materialer. Det gir dessuten umiddelbare klimakutt her og nå , som er avgjørende for å nå klimamålene i Paris-avtalen, sier Kolrud.
Inviterer til bransjeseminar
Sammen med rådgiverkolleger og andre foredragsholdere fra utbygger- og entreprenørsiden og myndighetene, skal Elisabeth Kolrud snakke på Asplan Viaks ettermiddagsseminar om nettopp dette temaet i Kongens gate 1 i Oslo den 31. august.
– Vi håper det blir en god debatt og fruktbare diskusjoner! Vi kommer også innom nytt regelverk og trender knyttet til rehabilitering og ombruk i byggebransjen. Som rådgivere erfarer vi at det er mye usikkerhet og mange spørsmål knyttet til rehabilitering, sier hun.

Å rehabilitere framfor å rive gir flere positive effekter, i tillegg til mindre utslipp og ressursforbruk. Du får et bygg med sjel og historie, det gir stedsidentitet til et transformasjonsområde og det kan bidra til godt omdømme for utbyggeren. Men det er også mange utfordringer knyttet til rehabilitering, påpeker Kolrud.
– Dette er ikke bare rosenrødt. Det er mye mer risiko knyttet til det å rehabilitere sammenlignet med å bygge nytt. Og mange leietakere ønsker seg helt nye lokaler.
Krever nytenkning
Det er likevel ingen tvil om at kravene til at utbyggere skal rehabilitere framfor å bygge nytt bare blir sterkere. Så hva skal man gjøre?
Les mer om rehabiliteringen av Kristinakvarteret
-Man må planlegge og prosjektere på en annen måte enn man tradisjonelt har gjort for nybygg. Miljøkartlegging, ombrukskartlegging og god oversikt over byggets tilstand er nødvendig. I tillegg må prosjekteringen tilpasses objektet og alle involverte parter må samarbeide helt fra tidlig fase, sier Kolrud.