Annonsørinnhold

Å installere og demontere solcellepaneler er blitt rutine.

Pionér innen solenergi på anleggsplassen

På brakketak på Implenia Norges komplekse infrastrukturprosjekter blinker over 1000 solcellepaneler i solskinnet. Med sitt egenutviklede modulære og portable solcellesystem er Implenia Norge en pionér i anleggsbransjen – og reduserer både utslipp og kostnader i prosessen.

Implenia

Implenia er den ledende leverandøren av bygg- og anleggstjenester i Sveits med rundt 8.000 ansatte i Europa. I Norge har selskapet spisset seg med unik spesialkompetanse på komplekse infrastrukturprosjekter innen tunnel, bru og betong. Implenia Norge har omkring 560 ansatte, nesten likt fordel på ledelse og administrasjon og yrkesarbeidere.

Annonsørinnhold på Bygg.no

Byggeindustrien har et eget område med annonsefinansiert innhold på bygg.no. Denne seksjonen er ikke knyttet opp mot Byggeindustriens journalister eller redaksjon, men er en distribusjonskanal for betalt innholdsmateriell.

Implenia Norge driver flere av sine anlegg ved hjelp av solenergi. Solcellepaneler er installert på brakketakene og forsyner brakkene med energien de trenger til daglige aktiviteter som avkjøling, oppvarming, dusjing og matlaging. På E03 Rogfast og Tangenvika jernbanebru gir solcellepanelene dessuten strøm til elektriske kjøretøy. 

Selvutviklet modulært system gir fleksibilitet

Implenia Norge så muligheten til å øke bruken av fornybar energi på prosjektene sine ved å installere solcellepaneler, men opplevde at eksisterende løsninger på markedet ikke møtte prosjektenes behov for fleksibilitet. Gjennom research og kløkt utviklet elektrosjef i Implenia Norge, Lars Rise, og teamet hans et eget modulært solcellesystem. 

Med egenutviklede trerammer har Lars og teamet hans skapt et fleksibelt og portabelt modulært system som sikrer at solcellepaneler enkelt kan legges til eller fjernes hvis prosjekter skaleres opp eller ned.

«Ved å utvikle våre egne fester i tre har vi laget et fleksibelt modulært system som kan brukes på alle våre prosjekter. Strømskapene er eksterne, og kan enkelt flyttes. Dette gjør det enkelt og kostnadseffektivt å tilpasse vår bruk av solenergi etter hvert som prosjekter utvikler seg, og å gjenbruke solcellepaneler på andre prosjekter,» sier Lars.

Full oversikt over energibruk og -produksjon

Programvarene Growatt og Fronius viser informasjon i realtid om strømproduksjon, hvilke strømkilder hvert prosjekt benytter til enhver tid, reduksjon i CO2-utslipp m.m. I perioden fra solcellepanelene ble installert i 2023 og september 2024 har de tre Implenia-prosjektene som bruker solcellepaneler redusert CO2-utslippene sine med 73,2 tonn, redusert avskoging med 4000 trær og spart 29,6 tonn kull. 

«Å ha enkel tilgang til både live informasjon og historiske data om produksjonen av solenergi gir oss et unikt overblikk over energibruken på prosjektene våre – både solenergi og fossil energi. Dette er dessuten verdifull dokumentasjon i anbud og bærekraftrapportering,» sier Lars. 

Norsk klima preges som kjent av store sesongbaserte og geografiske variasjoner, og på grunn av sparsomt sollys i vintermånedene produseres solenergi på prosjektene kun mellom mars og oktober. På overskyede dager med lav produksjon av solenergi er det en sømløs overgang mellom solenergi og andre energikilder. Denne informasjonen er lett tilgjengelig i programvarene. 

Trefestene er grundig testet for å kunne tåle kraftige stormer.
Solcelleteknologi forbedres hele tiden, og levetiden øker. Her på K2D Fornebubanen.
Alltid oppdatert: Programvarene Growatt og Fronius gir oversikt over live informasjon og historiske data rundt strømproduksjon og -bruk på prosjektene.

Stadig forbedring

Implenias solcellepaneler har fanget interessen til både byggherrer og resten av anleggsbransjen. 

«Dette er banebrytende teknologi i vår bransje, og mange er nysgjerrige på vårt modulære system. Fleksibiliteten systemet gir er unikt, og definitivt noe vi vil bruke på alle våre fremtidige prosjekter,» sier Lars. 

Når et prosjekt går mot slutten, demonteres solcellepanelene og transporteres til andre prosjekter. Solcellepaneler har en levetid på 25 år, men siden Implenias paneler så enkelt kan demonteres og solcelleteknologi stadig forbedres, skiftes Implenia Norges solcellepaneler ut etter åtte år. Etter hvert som solcellepaneler erstattes eller suppleres, vil levetiden til de nye solcellepanelene ha økt betydelig – noe som gjør dem enda mer kostnadseffektive. 

«De positive effektene ved å bruke solcellepaneler øker hele tiden, og med forbedret solcelleteknologi kan vi redusere CO2-utslippene våre ytterligere – og samtidig redusere kostnader. Våre modulære solcellepaneler er blitt litt av en solskinnshistorie,» konkluderer Lars.

 · Les mer om Implenias arbeid med innovasjon og bærekraft.

 · Vil du være med på laget i en spennende organisasjon med plass til å påvirke? Se ledige stillinger eller send oss en åpen søknad her.

Med egenutviklede trerammer kan solcellepaneler enkelt legges til eller fjernes hvis prosjekter skaleres opp eller ned.
Powered by Labrador CMS