Annonsørinnhold

NESO har utviklet en unik, samlingsbasert BIM-utdanning!
Skolen er samlingsbasert over en periode på seks måneder, som gjør det mulig å stå i full jobb ved siden av studiene.
Denne artikkelen er over tre år gammel.
– Der et kurs gjerne tar for seg det faglige stykkevis og delt, skal vi gjennom BIM-skolen gi deltakerne det hele og fulle bilde av sammenhengen i de ulike BIM-relaterte prosessene, sier faglig ansvarlig for BIM-skolen, Mats Johansson.
BIM er en prosess som mange entreprenører, rådgivere og arkitekter ser nytten av, men som mange per i dag ikke har kompetanse til å bruke eller høste gevinst av. Dette har NESO i to år jobbet med å gjøre noe med, og nå er endelig BIM-skolen vår tilgjengelig for alle.
- GODT LÆRINGSUTBYTTE
Tidligere i vinter ble den første pilotklassen til NESO BIM-skole uteksaminert, med gode resultater.
- Vi har fått en bred innføring i BIM som fag, og et innblikk i noen av de mulighetene som ligger der. Det er et omfattende fag og det er mye å presse inn på fem samlinger, men vi har likevel hatt godt læringsutbytte og står bedre rustet nå til å utnytte de ulike mulighetene som ligger i faget, sier prosjektleder Lars Marcussen fra Sortland Entreprenør.
Han var en av deltakerne i pilotklassen for NESOs splitter nye BIM-skole i høst. Skoletilbudet er utviklet i nært samarbeid med ti nordnorske entreprenørbedrifter, og gir deltakerne en grundig bruker- og bestillerkompetanse innen BIM. Tilbakemelding fra deltakerne i pilotklassen har vært med på å forme det endelige tilbudet som nå rulles ut.
- Målet har ikke vært å gjøre oss til eksperter, men lære oss om de mange mulighetene som finnes. Vi har blant annet fått med oss noen konkrete verktøy vi kan implementere direkte i drift med tanke på styringsdokumenter og prosjekteringsprosesser. Nå blir det opp til oss og ta med oss denne kunnskapen og omsette det til praksis i den daglige driften internt i vår bedrift, slår Marcussen fast.
Med seg i pilotklassen hadde han kollega Alexander Gregersen.
– Jeg kan med hånda på hjertet si at jeg absolutt vil anbefale BIM-skolen til andre. Utdanningsløpet har vært et bra sammensatt og effektivt løp, som har gitt oss som elever et mye bedre og dypere innblikk i den større sammenhengen som BIM omhandler, sier Gregersen.
Bygningsinformasjonsmodellering (BIM) brukes i stadig større grad på byggeplassene. Digital informasjon formidles på byggeplassen til fagarbeiderne gjennom applikasjoner på mobile enheter, og kompetanse til å håndtere og forvalte dette er etterspurt.
– Mangel på samhandling mellom ulike fag er den største utfordringen på alle byggeplasser, noe som ofte fører med seg ekstrakostnader i form av reklamasjoner og unødvendig tidsbruk. BIM-prosessen brukt korrekt gjør både planlegging, utførelse og brukerinvolvering enklere. Denne skolen sørger for at dere står bedre rustet til å tilfredsstille de krevende kundekravene til for eksempel Statsbygg, Forsvarsbygg og Statens vegvesen - krav som vi forventer langt flere vil stille fremover, sier Johansson.
KURS VS. SKOLE
Skolen er organisert med fem samlinger som går over 4-5 dager. Mellom samlingene har deltakerne hjemmearbeid og arbeidskrav i form av egne bedriftsprosjekter, og får oppfølging mellom samlingene gjennom en fadderordning.
- Gjennom erfaring fra pilotklassen ser vi at hjemmearbeidet mellom samlinger, som er relatert til bedriftsspesifikke utfordringer innenfor BIM, løses effektivt gjennom kunnskapen elevene tilegner seg i skoleløpet og gjennom sparring med elev- og bedriftsfadder, sier Johansson.
Skolen omfatter blant annet:
Grunnleggende modellering
Informasjonsberikelse av 3D modell
Tverrfaglig koordinering og samhandling
Kalkulasjon og mengdeuttak
BIM på byggeplass
For å sikre at deltakerne har nødvendige forkunnskaper og unngå «strekk i laget», er det lagt opp til et digitalt instruktørstøttet forkurs på ca. 30 timer. Her fokuseres det på nødvendige kunnskaper i modellering både i Revit og Archicad.
– Dette er en skole, og kan ikke sammenlignes med en del av de andre tilbudene som er i markedet, påpeker Johansson.

– Etter fullført BIM-skole skal deltakerne være i stand til å være i stand til å kravstille, følge opp og ved behov også kunne utføre oppgaver innen fagområdene 3D-modellering, -informasjonsberikelse av bygningselementer, tverrfaglig samhandling i en BIM og kvalitetssikring av digitale bygnings- installasjonsmodeller og dermed bidra til smart og effektivt bruk av BIM i prosjektering, produksjon, drift og forvaltning, legger han til.
SAGT AV DELTAKERNE I PILOTKLASSEN:
Jeg mener at alle prosjekteringsledere vil ha nytte av dette skoleløpet til NESO, og om bedriften trenger en BIM-koordinator vil dette være en fin start.
– Nicolai Karlsen, anleggsleder i Peab Bjørn Bygg

Krevende, men et meget lærerikt skoleløp.
– Marius Kjøpstad, prosjektleder i Gunnvald Johansen
Interessant skoleløp med gode muligheter for heving av personlig kunnskapsnivå innen BIM, og dermed styrking av bedriftens kompetanse.
– Arne Martin Uhre, kalkulatør i Gunnvald Johansen
Mer informasjon om innhold på samlinger og påmelding finner du her

