Annonsørinnhold

Påføring av sprøytebetong.
Påføring av sprøytebetong.

Mapei - Slik skal utslippene fra betongindustrien reduseres

Betong er verdens mest brukte bygningsmateriale, og klimagassutslippene fra produksjonen er enorme. Nå jobber bransjen med å finne løsninger for å redusere klimaavtrykket. Ved å tilsette spesielle kjemikalier i sementen og betongen kan man få et mer klimavennlig alternativ i form av lavkarbonbetong, forteller Thomas Beck i Mapei.

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mapei

MAPEI er en ledende leverandør av lim, fugemasser og kjemiske produkter til byggebransjen. MAPEI i Norge holder til på Sagstua i Nord-Odal kommune, og anlegget her er også hjørnesteinen i det nordiske markedet. Våre produkter er laget for å tåle utfordringene i vårt arktiske klima. MAPEI sitt norske forsknings- og utviklingssenter er en viktig ressurs i utviklingen av unike produkter og systemløsninger til det nordiske markedet. Med stor tro på fremtiden har vi bygget ut anlegget i Nord-Odal for 190 millioner kroner, og i 2019 startet produksjonen i den nye fabrikken. I Norge er det ansatt ca. 240 personer.

* MAPEI i Norge er en del av det internasjonale MAPEI-konsernet, som ble grunnlagt i Italia i 1937. Hvert år investerer MAPEI mer enn fem prosent av sin årlige omsetning i forskning- og utvikling (FoU). Omsetningen i 2020 var 2,8 MRD Euro. Mer enn 12 prosent av Mapeis medarbeidere er aktive innen forskning, utvikling og forbedring. Dette har bidratt til at MAPEI er en av verdens største produsenter i vår bransje. Til sammen er 11 000 medarbeidere ansatt i MAPEI i til sammen 84 fabrikker i 35 land.

* Mapei har fokus på å utvikle systemløsninger innenfor alle våre produktlinjer. Vi jobber med de utfordringer som våre kunder har, for så å kunne levere en ferdig løsning.

* Konsernets policy for samfunnsansvar er å knytte sosiale, miljømessige og økonomiske verdier i et bærekraftig samspill. Økonomisk vekst avhenger av å finne de gode løsningene til beste for samfunnet. Derfor har vi forpliktet oss til å ta vare på naturressursene for fremtiden til kommende generasjoner

* MAPEI er en stor bedrift, og derfor tar vi ansvar for å bidra til å utvikle industrien. Vi engasjerer oss gjennom NHO, Byggevareindustriens Forening og den regionale industriforeningen 7sterke , som vi var initiativtaker til å etablere.

Artikler fra Mapei

Annonsørinnhold på Bygg.no

Byggeindustrien har et eget område med annonsefinansiert innhold på bygg.no. Denne seksjonen er ikke knyttet opp mot Byggeindustriens journalister eller redaksjon, men er en distribusjonskanal for betalt innholdsmateriell.

Betong er ofte nødvendig for å kunne bygge kraftige og solide konstruksjoner. Sett fra et miljøperspektiv har riktignok materialet også noen egenskaper som ikke er fullt så positive. Betongindustrien står nemlig for hele 5-7 prosent av det totale CO2-utslippet på verdensbasis.

I bransjen blir fokuset på miljø stadig større, og det hersker enighet om at utslippene må ned. Dette forteller Thomas Beck, Produkt- og FoU-sjef Betongindustri i Mapei.

– Det er viktig å jobbe for å gjøre bruk av betong så klimavennlig som mulig. Klarer vi dette, vil det utgjøre en stor forskjell i det totale klimaregnskapet. Nå om dagen ser vi en økende interesse for dette, og det jobbes med løsninger for å redusere miljøavtrykket fra industrien. Vi i Mapei ønsker å bidra der vi kan, og leverer produkter som hjelper til med å gjøre både betong- og sementproduksjon mer miljøvennlig. I tillegg er vi med på en rekke store forskningsprosjekter som omhandler miljø og betong, sier Beck.

Thomas Beck, FoU- og produktssjef Betongindustri i Mapei.
Thomas Beck, FoU- og produktssjef Betongindustri i Mapei. Klikk for større versjon

Bruk av lavkarbonbetong er et viktig ledd i å gjøre betongindustrien mer miljøvennlig. Lavkarbonbetong er betong som har vesentlig lavere CO2-utslipp enn tradisjonell betong. Stadig flere prosjekter krever bruk av lavkarbonbetong, og fokuset på dette er særlig stort i statsfinansierte byggeprosjekter.

Tydelige regler for lavkarbonbetong
De siste årene har det kommet tydelige retningslinjer for hva som defineres som lavkarbonbetong i Norge. I 2015 publiserte Norsk Betongforening publikasjon nr. 37 (Lavkarbonbetong), og denne ble senere oppdatert i 2019 og 2020. Publikasjonen definerer ulike klasser av lavkarbonbetong og setter maksimumskrav til CO2-utslipp per kubikkmeter betong. Dette er svært positivt for bransjen, forteller Beck.

– I bransjen har det tidligere vært en del misbruk av begreper og forvirring om hva som faktisk menes med miljøvennlig betong. Vi er veldig fornøyde med å endelig ha fått tydelige regler for hva som regnes som lavkarbonbetong, sier han.

Betongprodusenter må dokumentere mengden CO2 per kubikkmeter betong gjennom en EPD. Derfor trenger de også dokumentasjon på hva som tilsettes i betongen. Beck forteller at Mapei har EPD-er på alle sine produkter til betongindustrien, slik at det skal være mulig å beregne karbonregnskap for selskapets kunder.

Spesialprodukter reduserer sementandelen
Betong er sementbasert, og det er nettopp sementen som fører til de store klimagassutslippene fra produksjonen. For å redusere utslippene fra betongproduksjon og møte kriteriene for lavkarbonbetong, må produsentene redusere mengden sement i betongen. I denne sammenheng er tilsetningsstoffene i betongen avgjørende.

– Tilsetningsstoffer i betong har nærmest blitt obligatorisk i dag, og ulike kjemikalier lar oss endre betongens egenskaper. Vi i Mapei lager spesialprodukter som gjør at man kan redusere sementmengden i betongen så mye som mulig, slik at man kommer seg innenfor utslippsgrensene for lavkarbonbetong, sier Beck.

Bruk av akseleratorer i sementproduksjon
Den andre delen av miljøtiltak knyttet til betong handler om å gjøre sementen i seg selv mer miljøvennlig. En del av det klassiske sementstoffet kan erstattes med mineraler som har mange av de samme egenskapene som sement, men som egentlig gjerne er avfall fra annen industri.

Beck forteller at bruk av sement som inneholder alternative bindemidler kan medføre noen utfordringer. Dersom den totale mengden sementstoff er mindre, vil materialet herde tregere. Dette er et spesielt stort problem i kalde årstider, da dette kan gå på bekostning av fremdrift i byggeprosjektet.

Det finnes riktignok produkter som inngår i sementproduksjonen, som gjør at det er lettere å jobbe med denne typen miljøvennlig sement. I sementmølla kan man tilsette kjemikalier som gjør at herdingen akselererer det første døgnet. Mapei leverer sementaditiver til begge sementfabrikkene som finnes i Norge, sier Beck.

Beck oppfordrer alle som ønsker mer informasjon om lavkarbonbetong og tilsetningsstoffer til å ta kontakt med Mapei.

Mapei sitt betonglaboratoriet på Sagstua i Nord-Odal.
Mapei sitt betonglaboratoriet på Sagstua i Nord-Odal. Klikk for større versjon
Powered by Labrador CMS