Annonsørinnhold
Mapei har løsningene når du rehabiliterer gamle svømmebassenger
– Mange av dagens svømmebassenger ble bygget tidlig på 70-tallet da svømmeundervisningen kom i skolen. Det gjelder både offentlige bad og bassenger på institusjoner. I dag brukes disse bassengene også til babysvømming og eldresvømming, og da er temperaturen på vannet en god del høyere. Det setter fart på nedbryting og skadeutvikling, forklarer produktsjef Trond Helgedagsrud.
Denne artikkelen er over tre år gammel.
Det er bærekraftig og lønnsomt å reparere gamle svømmebasseng, men det kreves kunnskap for å sikre et godt resultat. Hos Mapei får du både fagkompetanse og komplette systemer som omfatter alt fra betong-rehabilitering til ulike topplag.
– Først og fremst er det viktig med et solid grunnarbeid. Fjern gammelt overflatebelegg og jobb deg ned til underlaget slik at du kan skape en jevn overflate på vegger og bunn. Det bidrar til vesentlig lengre levetid for bassenget og er viktig for senere steg i prosessen, understreker Helgedagsrud.
Skader på svømmebasseng kan se små og overkommelige ut, men når vann først trenger inn i konstruksjoner kan det fort bli omfattende skader. Det gjelder spesielt ved innløp/utløp og områder der det er vekselsvis vått og tørt. Ofte må gamle rørsystemer byttes ut i tillegg.
– Et basseng har gjerne ulike dybder og andre utfordringer som øker sjansen for nye skader. Vi anbefaler derfor Confix reparasjonsmørtel til påstøp limt fast med Mapepoxy L. Det er en garanti for et godt resultat selv ved en veldig tynn reparasjon.
På vertikale flater brukes et utjevningssjikt med spesialmørtlene Redirep 45 RSF eller Mapegrout T40. I overganger og skjøter kan det med fordel legges inn Idrostop tettebånd.
– Sluk og vanninntak, innebygde lamper, feste for leidere og alt annet som skal skrus fast og inn i betongen er angrepspunkter for skader. Her er det viktig å tenke gjennom og planlegge løsningen for å forebygge nye skader.
På nye konstruksjoner er det en god løsning å installere et system med offeranoder, som beskytter armeringen mot korrosjon i flere tiår framover.
– Vi har denne typen løsninger og hjelper gjerne til med prosjekteringen. Offeranoder krever armeringskontinuitet, det vil si at all armering er i sammenhengende kontakt, noe som gjør systemet mest aktuelt for nye konstruksjoner, forklarer Helgedagsrud.
Har du et bassengprosjekt?
Ta kontakt med Salgssjef Bygg Norge Espen Bothner på tlf +47 907 44 560 eller e-post: espen.bothner@mapei.no.
Relaterte dokumenter:
Bassengsystemer for legging av keramiske fliser