Annonsørinnhold

Man trenger ikke isolere ventilasjonskanaler for brannmotstand

Regelverket tilsier hvordan man skal teste og sertifisere produkter for brannsikring av ventilasjonskanaler, men sier ingenting om hvilken løsning som velges.

Denne artikkelen er over fem år gammel

Polyseam

Polyseam er en global produsent av førsteklasses merkevarer til byggebransjen, som tilbyr produkter av høy kvalitet og pålitelig service til kunder i mer enn 41 land over hele verden. Vi har spesialisert oss på utvikling av profesjonelle tetningsmidler, lim, fyllstoffer og passive brannbeskyttelsesprodukter for nesten hvilket som helst underlag eller applikasjon.

Annonsørinnhold på Bygg.no

Byggeindustrien har et eget område med annonsefinansiert innhold på bygg.no. Denne seksjonen er ikke knyttet opp mot Byggeindustriens journalister eller redaksjon, men er en distribusjonskanal for betalt innholdsmateriell.

Selve testen utføres i en brannovn hvor man simulerer brann både inne i og utenfor ventilasjonskanalen, og målet er å forhindre brann og varmegjennomtrengning gjennom veggen eller dekket som ventilasjonskanalen passerer samt at varme brann-gasser ikke sprer seg inne i ventilasjonskanaler og antenner brennbart materiale på andre siden av brannskillet.

Det finnes to metoder for å klare en slik test, enten kan man isolere med tykk steinull utenpå kanalene for at overflaten skal få en lavere temperatur, eller så kan man rett og slett stenge ventilasjonskanalen der den passerer ett brannskille. Det sier seg selv at det er svært kostbart, plass- og tidkrevende og isolere hele ventilasjonskanalen med tykk steinull, så i de fleste Europeiske land så benytter man seg av såkalte brannspjeld, som stenger ventilasjonskanalen når det brenner. Benytter man seg av isolasjon, mister man til og med ofte en hel etasje hver 9. etasje på grunn av den ekstra etasjehøyden denne løsningen krever.

Innenfor varegruppen brannspjeld så finnes det flere typer, mekaniske, elektriske og kjemiske brannspjeld, hvor da Polyseam produserer den kjemiske varianten. Disse er designet med ett hurtig ekspanderende kjemisk materiale inne i spjeldet som lukker automatisk på svært kort tid. De begynner å reagere allerede på 100 ° C og har vist seg i tester å lukke på cirka 1 minutt, som er halvparten av tiden som kreves i test-standarden som for så vidt er lik både for mekaniske og kjemiske spjeld. Kjemiske brannspjeld klarer enkelt også trykk-delen i testen, det vil si at etter spjeldet har lukket seg, så skal den holde tilbake ett trykk på hele 300Pa.

Kjemiske brannspjeld har en rekke andre fordeler også, spesielt sikkerhetsmessig, da de alltid uansett vil fungere i en brann. Men de er også helt vedlikeholdsfrie og krever ingen tilkobling til strøm eller alarm. De er således den mest økonomisk gunstige løsningen på markedet i dag, og helt klart ett naturlig valg.

En annen fordel med kjemiske brannspjeld er at utsparingen der hvor kanalene passerer, kan inneholde én ventilasjonskanal eller flere ventilasjonskanaler. Man kan også føre gjennom andre tekniske gjennomføringer som kabler, kabelbroer og rør i samme utsparing. Dette er i mange tilfeller slik det gjøres i praksis på bygg, spesielt i sjakter, så her har man endelig som eneste produkt på markedet en sertifisert løsning som tilfredsstiller hvordan det gjøres i praksis.

Steng inne og trekk ut prinsippet, både i pose og sekk
En kombinert steng inne og trekk ut løsning er basert på at man hindrer brannspredning ved å lukke brannen inne i den enkelte branncellen samt at man benytter ventilasjonsanlegget utenfor området i brann til å trekke ut røyk som har sivet ut fra branncellen. Brannspjeldene vil lukke seg i brann-området, men ikke i deler av en bygning som ikke er i brann. Man oppnår da i tillegg til at man hindrer brannen i å spre seg å redusere røykutvikling i bygget ellers, noe som ikke bare sikrer bygningsdeler men også menneskene som oppholder seg i bygget.

Kjemiske brannspjeld har levetid på mer enn 50 år, slik at brannspjeldene skal fungere i samme livsløp som ventilasjons-anlegget. Kjemiske brannspjeld produseres av Polyseam og leveres i Norge i varemerkene GRAFT og Protecta.

Powered by Labrador CMS