Annonsørinnhold

Glasert smitte

Byggmester Eigil Dysterud i 3 Bygg advarer mot takleggere som sparer penger på de delene av takjobben som kunden ikke ser. For da blir det kaos, og det vil du ikke ha på taket ditt.

Denne artikkelen er over fem år gammel

BMI

To selskaper med lang historie i Norge har blitt ett. Icopal og Zanda Monier er nå BMI Norge, og er dermed en av Norges største leverandører av takprodukter.

Les mer om BMI Norge her

Annonsørinnhold på Bygg.no

Byggeindustrien har et eget område med annonsefinansiert innhold på bygg.no. Denne seksjonen er ikke knyttet opp mot Byggeindustriens journalister eller redaksjon, men er en distribusjonskanal for betalt innholdsmateriell.

Med base i Drammen tilhører han nettverket av BMIs utvalgte takpartnere. Han har vanskelig for å forstå at huseiere gambler på å bruke useriøse aktører på takene sine.

Klikk for større versjon

- Taket er det viktigste på hele huset, og det må gjøres ordentlig. De som skal ha nytt tak må be om referanser og sjekke tidligere jobber. Det er mye juksing ute og går. Når man velger en takpartner har steinleverandøren godkjent håndverkerne, materialene og metodene som brukes, sier Dysterud, som tok fagbrevet tilbake i 1983.

Penest på Rødtangen
Vi besøker den gamle losboligen på Rødtangen. Den ligger bare et steinkast unna fjorden, men allikevel høyt nok til å ha vid utsikt over innseilingen til Drammen. Huset ble bygd i 1790, mens teglsteinen på taket hadde klart seg siden 1925 og var moden for utskifting. Barnebarnet til los Nilsen, Odd J. Larsen, ba sammen med Lisen Thorne om tilbud på jobben fra to byggmestere, uten at noen av de fulgte opp.

- Så henvendte vi oss til Bygger’n i Drammen, som ga oss nummeret til Eigil. Han kom med en gang, og startet jobben halvannen uke etter at vi aksepterte tilbudet. Glassverandaen her var på vei ut i fjorden, så det var en del oppretting som måtte til før taket kunne legges. Med ny fasade og glasert takstein, sier naboene at huset er det peneste på Rødtangen, forteller hun med et stort smil. Som etterkommere av los Nilsen, blir hennes barnebarn femte generasjon i huset, som først og fremst tjener som familiens samlingssted sommerstid.

Det var ingen tvil om hva som skulle på taket.

- Da vi hadde hus i Drammen la vi glasert takstein, og det er like fint nesten 40 år etterpå. Mot hvit fasade som her er det burgunder som er finest. Du slipper å skifte taket igjen, og du slipper å vaske, for det gjør regnet, forteller hun. Helt konkret er det KDN Glasert Vinrød som er kronen på verket.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk for større versjon

Glasert takstein smitter
Eigil bekrefter at de som har brukt glasert takstein gjerne gjør det igjen.

- Det skjer ofte at naboene ber om det samme når det blir deres tur til å skifte. Jeg prøver uansett å selge mest mulig glasert takstein, for det er koselig å se det fine resultatet når taket er lagt. Det er pent å se på, og noe folk snakker om. Og om huseieren skal selge huset senere, så selger du det med et tak som ser nytt ut. Og sammen med papirer på at jobben er gjort av fagfolk, øker verdien, sier han. Det er kanskje ingen overraskelse at han har lagt det på sitt eget hus­­ også. Smitteeffekten er med i beregningen når han priser jobber.

- Hvis det er snakk om det første taket i gata eller i området priser man ofte litt ned, fordi jeg vet at naboene gjerne vil ha samme type tak når de ser hvor fint det ble.

- Glasert takstein gir halv pris på taket
Glasert takstein er mer kostbart i innkjøp, men Eigil er opptatt av totaløkonomien.

- BMI, med Zanda og Monier takstein, står for kvalitet og norske tradisjoner. Regnestykket er egentlig veldig enkelt: Det koster litt mer med en gang, men ser man på antall driftsår, så har man fått halv pris på taket. Det er ikke noe å lure på. Det tallet burde være enkelt å forstå, men for mange er innkjøpskostnaden avgjørende. Jeg vil si at de som velger glasert takstein vinner.

Her på Rødtangen holder han fast ved at det er det eneste rette å legge det beste taket. Også resten av oppussingen ble gjort grundig.

- Dette er en enorm fin tomt med en enormt fin beliggenhet. Her er det ikke feil å bruke penger, og dette taket vil antageligvis holde i hundre år. Etter at vi rettet opp bygget, måtte vi legge rupanel på hele taket, for det manglet undertak. Det som kan sies om det luftige og litt spinkle åstaket her er at det var forsvinnende lite fuktskader, på tross av lekkasjer. Nå har vi lagt diffusjonsåpen vindsperre, sånn at damp fortsatt kan bevege seg, sier Eigil.

Takpartnere som 3 Bygg får alle komponentene fra BMI.
- Da har du fått de beste produktene og kyndig utførelse, og summen av det er systemgarantien. Om det mot formodning skulle være noe som ikke fungerer som det skal er det en stor fordel å ha én enkelt leverandør å forholde seg til.

Klikk for større versjon

Sikter på 100 tak i året
Eigil og hans åtte fast ansatte og ti fast innleide har sin første sesong som BMI Takpartner. De regner med å legge 50-60 tak i år, fordelt på takplater, shingel og takstein. Området de dekker er hovedsakelig nedre Buskerud, Vestfold og Asker.

- Med tiden håper vi å ligge på 100 tak i året. Normalt bruker vi seks dager på et tak, og snittprisen ligger omkring 250 000 for takstein og 100 000 for shingel, forteller han.

Jobbene får han fra gratisbefaringer via takpartnerordningen til BMI og gjennom anbefalinger fra fornøyde kunder. Også jobben på Rødtangen får de beste skussmål.

- Om jeg anbefaler Eigil? Ja, selvsagt gjør jeg det! Han har gjort en kjempejobb, med nydelige finesser hele veien. Vi er veldig fornøyd. Og jeg reklamerer uhemmet for glasert KDN-stein. Jeg vil også få legge til at underarbeidet før du kommer til taksteinen er veldig viktig. Og når det er med i beregningen koster ikke taksteinen så mye ekstra, sier Thorne.

Hun avslutter med at det er deilig å slippe å bekymre seg for lekkasjer når det bøtter ned. Det samme vil barna og barnebarna tenke når det blir deres ansvar.

Les om verdens beste håndverkere her. Vi jobber med de beste på markedet!

Klikk for større versjon
Powered by Labrador CMS