Annonsørinnhold

Enklere betongpumping med fokus på HMS

CO2-krav og nye tilslagsmaterialer gir utfordringer ved betongpumping, men det nye pumpe- og viskositetsforbedrende betongtilsetningsstoffet, MasterMatrix® SCC 110, muliggjør enklere og sikrere pumping med redusert risiko for propp i slangene. Samtidig kreves det mindre energi ved pumping over lengre avstander – selv når betongen inneholder redusert klinkerinnhold eller knuste og resirkulerte tilslagsmaterialer.

Master Builders Solutions

Master Builders Solutions utvikler teknologiske løsninger for byggebransjen og inspirerer til å bygge bedre og mer bærekraftig. Vi utvikler, produserer og markedsfører betongtilsetningsstoffer, formoljer, herdemidler og sementtilsetninger men også løsninger for tunnelbygging som akseleratorer for sprøytebetong, mikrosement, injeksjonsmiddel, vanntettingsmembraner og mye mer.

Vårt norske kontor og produksjonsanlegg ligger i Sagstua, mens vi har internasjonale utviklingsavdelinger i både Trostberg, Tyskland og Treviso i Italia. Vårt globale hovedkontor, som huser en rekke globale funksjoner, ligger i Mannheim i Tyskland. Vi har virksomhet i 36 land og driver 35 produksjonsanlegg med mer enn 1600 ansatte.

www.master-builders-solutions.com/nn-no

www.linkedin.com/company/master-builders-solutions-/

Annonsørinnhold på Bygg.no

Byggeindustrien har et eget område med annonsefinansiert innhold på bygg.no. Denne seksjonen er ikke knyttet opp mot Byggeindustriens journalister eller redaksjon, men er en distribusjonskanal for betalt innholdsmateriell.

CO2-krav og nye tilslagsmaterialer gir utfordringer ved betongpumping
Betongbransjen står overfor en rekke nye krav. Reduksjon av klinkerinnholdet og CO2-utslippene fra betong skal reduseres, og samtidig er naturforekomster av tilslagsmaterialer i ferd med å tømmes, som krever økt bruk av knuste og resirkulerte materialer med ugunstig kornform. Konsekvensen er at betongen ofte er vanskeligere å pumpe, og det er større fare for at betongen blir en såkalt «pølsebetong» etter pumping. Et høyere pumpetrykk og et større energiforbruk er nødvendig for å pumpe denne betongen, som igjen medfører til mer slitasje på maskinen.

Propp øker risikoen for ulykker på byggeplassen
I forbindelse med betongpumping kan det oppstå propp i pumpeslangene. Når proppen løsner skjer det plutselig og uten forvarsel, betongen kommer brusende og man risikerer å treffe folk på byggeplassen. For sikkerheten til bygningsarbeiderene er det derfor viktig å unngå tilstopping av pumpeslangene.

Sondre Pekeberg og Sveinar Myklebust.
Sondre Pekeberg og Sveinar Myklebust. Klikk for større versjon

– Vi ser økende utfordringer med å pumpe betong, spesielt over lengre avstander, blant annet fordi de nye, knuste eller resirkulerte materialene gjør betongen vanskeligere å jobbe med, sier Sveinar Myklebust og Sondre Pekeberg fra Master Builders Solutions og fortsetter: – Derfor er det positivt at vi har sett veldig gode resultater med lavere pumpetrykk, betydlig reduskjon av propper under betongpumping og sterk reduksjon i energiforbruk ved bruk av MasterMatrix SCC 110. Vi så for eksempel nær en halvering av dieselforbruket ved pumping på et spesifikt prosjekt.

Effektivt tilsetningsstoff som pumpeforbedrer
MasterMastrix SCC 110 er et flytende tilsetningsstoff som forbedrer viskositeten til betong og gjør pumpbarheten bedre. Dermed kan betongen pumpes lettere over lengre avstander uten problematiske og risikable stopp. Samtidig beholdes betongens egenskaper som stabilitet, konsistens og robusthet og betongen blir lettere å bearbeide, uten å at det går på kompromiss med herde- og styrkeutviklingen.

Etter hvert som betongen blir mer pumpbar, reduseres slitasjen på maskiner og utstyr. Like viktig er det, at pumpetrykket kan reduseres, og energiforbruket kan minskes betydelig.

Nær halvering av drivstofforbruket reduserer CO2-utslipp
I et konkret prosjekt med lavkarbonbetong erfarte Master Builders Solutions, at bruken av MasterMatrix SCC 110 gjorde det mulig å redusere pumpetrykket fra 60 til 30 bar, dvs. med 50 %. Samtidig ble dieselforbruket redusert med 47%, noe som tilsvarer en betydelig CO2-reduksjon.

Nye løsninger for klimavennlige betongtyper
Når betongindustrien innoverer og utvikler nye, mer klimavennlige betongtyper, dukker det også opp nye utfordringer som de «gamle» teknologiene ikke løser. Master Builders Solutions ser det som en spesielt viktig oppgave å bidra til det grønne skiftet av et så utbredt byggemateriale som betong og jobber kontinuerlig med å utvikle nye banebrytende løsninger, som kan bidra til å gjøre overgangen både teknisk mulig og økonomisk levedyktig.

Les mer om hvor produktet kan brukes: Pumpeforbedrende tilsetningsstoff

Powered by Labrador CMS