Annonsørinnhold
Enighet om GTIN som produktidentifikasjon i byggenæringen
Aktørene som enten leverer, mottar eller bruker produkter i et byggverk, vil ta i bruk den åpne, globale standarden for produktidentifikasjon, GTIN (Global Trade Item Number). - Ny veileder for produktidentifikasjon er et viktig skritt for byggenæringen. Med GTIN sikres riktig informasjon om produktene som inngår i et bygg, forteller Knut Mathisen, Forretningsutvikler for BAE i GS1 Norway.
Denne artikkelen er over tre år gammel.
Kontroll og sporbarhet
Både myndighetene og byggenæringen stiller større krav til dokumentasjon om produkter som inngår i byggeprosjekter, og etterlyser bedre dokumentasjon og kontroll på vareflyten. En forutsetning for dette er å få bedre kontroll på hvilke produkter som er bestilt, levert og montert i et byggeprosjekt, og hva de inneholder. Statsbygg har stilt som krav at alle produkter som skal inngå i et bygg, og leveransene til byggeprosjektet, skal identifiseres med GTIN. Veilederen er et svar på dette kravet.
- Veilederen er viktig da alle aktørene som enten skal levere, motta eller bruke produkter til og i et byggverk må ta i bruk GTIN standarden. Med GTIN kan vi sikre riktig informasjon om produktene som inngår i et bygg. Det vil kunne gi oss full kontroll over byggets innhold og sikre sporbarhet på produktene, sier Steen Sunesen, sjefsarkitekt i Statsbygg.
Banebrytende arbeid
Byggenæringen kjenner godt til GTIN. GTIN-nummer og strekkoder på produktene ble innført i byggevarehandelen allerede på 1990-tallet. GTIN er obligatorisk i registrene til NOBB, EFO og NRF; mange produkter, som standard hyllevarer, har derfor allerede GTIN. Noen produktkategorier har imidlertid vært utfordrende å sette GTIN-nummere på, eksempelvis produkter som produseres basert på spesifikasjoner for det enkelte prosjekt. Veilederen har tatt for seg to produktkategorier; dører/vinduer og ferdig betong/betongelementer.
- Målet er at veilederen skal kunne utvides med flere slike produktkategorier. Det vi har gjort på betong har ingen i verden gjort før, dette er banebrytende arbeid . Vi ønsker nå å komme i dialog med bransjeaktører som ser muligheter for andre produktkategorier, forteller Knut Mathisen.
GS1 Norway har utarbeidet veilederen på vegne av Statsbygg, Bane NOR, Construction City, Helse Sør-Øst RHF og Sykehusbygg HF. Veilederen er på høring frem til 29. april. Knut Mathisen gir honnør til oppdragsgiverne for veiledere.
- Det er avgjørende at tonegivende aktører går i spissen for å digitalisere byggenæringen. Åpne, globale standarder som GTIN er et viktig grunnlag for at bransjen digitaliseres i fellesskap, avslutter Knut Mathisen.