Annonsørinnhold

Disse CEEQUAL-sertifiserte prosjektene er blant de første av sitt slag i Norge

COWI sertifiserer stadig flere kollegaer innen bærekraftsertifiseringen CEEQUAL. – Dette gjør vi for å vise at vi tar grønn omstilling på alvor, sier Ann Jeanett Manstad-Hulaas i COWI.

Denne artikkelen er over tre år gammel.

COWI

COWI er et av Norges ledende rådgivende ingeniørselskap innen rådgivning og prosjektering av komplekse funksjonsbygg, effektive transportløsninger, blågrønne løsninger og bærekraftig byutvikling.

Annonsørinnhold på Bygg.no

Byggeindustrien har et eget område med annonsefinansiert innhold på bygg.no. Denne seksjonen er ikke knyttet opp mot Byggeindustriens journalister eller redaksjon, men er en distribusjonskanal for betalt innholdsmateriell.

De kaller det gjerne "BREEAM for prosjekter uten tak" eller "BREEAM for veiprosjekter": CEEQUAL (The Civil Engineering Quality Assessment & Awards Scheme) er navnet på den relativt ferske bærekraftssertifiseringen som for alvor har inntatt den norske bygg- og anleggsbransjen.

– Det er flere grunner til at vi prioriterer å bygge kompetanse her. Vi gjør det for å øke kunnskapen i selskapet, vi gjør det for kundene våre og vi gjør det for å vise at vi tar grønn omstilling på alvor, sier CEEQUAL assessor og miljørådgiver, Ann Jeanett Manstad-Hulaas i COWI.

CEEQUAL er en internasjonal miljøsertifiseringsordning for anleggsprosjekter. Den er basert på et poengfordelingssystem der man oppnår poeng for å dokumentere måloppnåelse av krav og kriterier innenfor ulike tema for bærekraft.

LES OGSÅ: Er du COWIs nye klima- eller miljønørd? Se ledige stillinger

Ordningen vurderer anleggsprosjekter innen kategorier som motstandsdyktighet mot klimaendringer, menneske og samfunn, arealbruk og økologi, landskap og historisk miljø, forurensning, ressursbruk og transport.

Artikkelen fortsetter under bildet

Klikk for større versjon

Nye veier stiller allerede krav til CEEQUAL-sertifisering av alle kommende prosjekter, mens Statens Vegvesen krever bruk av CEEQUAL i alle nye prosjekter over 200 millioner kroner.

E18 Tvedestrand - Bamble
COWI har fått i oppdrag av Nye Veier å gjennomføre deler av CEEQUAL-sertifiseringen for strekningen E18 Tvedestrand-Bamble. COWI har ansvar for sertifisering av reguleringsfasen.

LES OGSÅ: Er du COWIs nye marked- og samferdselsnørd?

Veistrekningen består av et interkommunalt plansamarbeid som involverer seks kommuner og to fylkeskommuner.

Artikkelen fortsetter under bildet

Klikk for større versjon

– Det er en utfordring at ulike kommuner og interessenter har forskjellige prioriteringer når det gjelder ytre miljø og klima. Arbeidet med reguleringsplanen er i full gang, og det jobbes med å få landet vei-geometri og å utrede konsekvenser. Det er viktig å få kartlagt konsekvenser og muligheter tidlig slik at man kan unngå viktige naturområder, men også for å kunne se muligheter for å kunne redusere inngrep i naturen, sier Ann Jeanett Manstad-Hulaas.

LES OGSÅ: Bli med naturmangfoldet voktere i COWI på tur

Arealbruksendringer er en sentral del av prosjektets reguleringsplan. Det vil si at man vurderer eksisterende bruk av areal opp mot hvordan arealet skal brukes i proektet.

– For eksempel er det en del myrområder langs veistrekningen som vil bli berørt, ved grøfting, eller ved at man bygge over myra. Myr som naturtype er naturens karbonlager, og tiltak i denne vil kunne slippe ut opplagret CO 2. Det er også en del hensyn man må ta i forbindelse med utforming og materialvalg, samt annet arealbeslag for å redusere utslippene. Dette er faktorer som vil spille inn på CEEQUAL-sertifiseringen, sier Manstad-Hulaas.

LES OGSÅ: Er du COWIs nye prosjektleder- og samferdselsnørd?

Første CEEQUAL-sertifiserte boligfelt i Norge
I Hønefoss har eiendomsutviklingsfirmaet Fossen utvikling AS også fått øynene opp for sertifiseringsordningen. I det som blir omtalt som Ringerikes største utbygging av boligfelt på 50 år, har kunden sammen med COWI besluttet å gå for en CEEQUAL-sertifisering av infrastrukturen til boligfeltet. Det blir det første boligprosjektet i Norge med denne sertifiseringen.

– Vi planlegger blant annet bruk av miljøvennlig asfalt, og det vil være mange muligheter her for å prioritere kortreiste og klimavennlige materialer i planleggingen og byggingen av fellesområdene, forteller prosjektleder Lene Grimsrud i COWI.

Artikkelen fortsetter under bildet

Klikk for større versjon

LES OGSÅ: Er du COWIs nye klimanørd?

– Energiområdet er viktig for oss, og her har vi høye ambisjoner. Vi undersøker bruk av solenergi, og har fått klarsignal for en energikonseptvurdering hvor vi skal søke om støtte fra Enova. I tillegg har vi ambisjoner om en utslippsfri byggeplass. Vi vil føre klimagassregnskap og utføre såkalte livssyklusanalyser hvor vi ser på hvordan materialer og ressurser kan gjenbrukes, fortsetter Grimsrud.

Prosjektet inkluderer 400 nye boliger og en ny vei, barnehage, felles gårdsplass, lekeareal, grøntområder og turdrag, og alt skal vurderes etter CEEQUAL-prinsipper.

Mer naturmangfold
Etter utførte geotekniske grunnundersøkelser er det allerede fastslått at mye sand i området kan gjenbrukes i prosjektet. COWI finner nå ut hvordan utbyggingen best kan bevare det biologiske mangfoldet i området.

Artikkelen fortsetter under bildet

Klikk for større versjon

LES OGSÅ: Er du COWIs nye miljønørd?

– Blant annet er det noen store flotte furuer som skal bli stående. Løvskog prioriteres, og vi legger til rette for å skape gode biotoper i området som skal bevares. Vi ønsker at naturmangfoldet skal øke etter at prosjektet er ferdig, altså at det skal bli flere dyr og planter her enn da vi startet. Dette er høyst uvanlig i byggeprosjekter, men det gis poeng for det i CEEQUAL, opplyser Grimsrud.

Teamet har tro på at CEEQUAL-sertifisering av anleggsprosjekter kommer til å øke i omfang i fremtiden.

– Med tiden kommer CEEQUAL til å bli en bransjestandard for miljøsertifisering i anlegg på lik linje med BREEAM i bygg, dersom alle de største offentlige byggherrene henger seg på. De offentlige utbyggerne går foran, og de private følger etter. Vi som rådgivere har et ansvar for å promotere bærekraftige løsninger, og CEEQUAL er en god ordning for å synliggjøre miljøeffektene, sier Ann Jeanett Manstad-Hulaas.

OM CEEQUAL-SERTIFISERING:
* CEEQUAL er en bærekraftvurdering og rangering av bærekraft i prosjekter for infrastruktur, landskapsarkitektur og arbeid i offentlige rom.

* CEEQUAL vurderer prosjektet innen kategorier som ledelse, motstandsdyktighet mot klimaendringer, menneske og samfunn, arealbruk og økologi, Landskap og historisk miljø, forurensning, ressursbruk (materialbruk, energi og karbonutslipp) og transport.

* CEEQUAL forbedrer miljøkvaliteter i prosjektet gjennom beste praksis.

Powered by Labrador CMS