Annonsørinnhold
Derfor bør norske entreprenører satse på leire
Det er miljøvennlig, lett å få tak i og brukes allerede i utlandet. -Leire bør bli en del av det grønne skiftet, mener Lisa Lavatelli, arkitekt i Asplan Viak.
– Vi snakker med både ingeniører og oppdragsgivere som er nysgjerrige og positive, men vi ser at Norge henger litt etter både Sverige og Danmark når det gjelder å komme skikkelig i gang med å bruke leire som byggemateriale, sier Lisa Lavatelli.
Kjemikaliefri prosess
Lavatelli er arkitekt i Asplan Viak, og en del av et tverrfaglig miljø i rådgivingsselskapet som akkurat nå utforsker hvordan man kan ta i bruk leire når man bygger kontorer og industribygg, og etter hvert også boliger. I land som Sveits, Tyskland og Frankrike har man allerede kommet langt og kan vise til flere vellykkede byggeprosjekter med leire.
– Leire finnes det masse av i Norge. Det er en resirkulerbar ressurs, og produksjonsprosessen krever ingen kjemikalier, noe som gjør at materialet blir til vanlig leire igjen når bygningens livssyklus er over. Målet vårt er å ta det miljøvennlige aspektet et steg videre, ved å gjenbruke overskuddsmasser fra andre byggeprosjekter eller infrastruktur som ellers ville gått til deponi, som byggemateriale, forklarer Lavatelli.
Tøyenbadet - innovasjon når nye takhøyder - Asplan Viak
Skandinavisk fellesskap
Sammen med sine to ingeniørkollegaer Sigurdur Gunnarsson og Bayley Larkin har hun startet et pilotprosjekt med FutureBuilt på laget.
– Fordelen med å ha et tverrfaglig team som dette er at vi kan belyse alle aspekter ved leire – både det arkitektoniske, miljømessige og konstruksjonsmessige. Vi kan også koble på bygningsfysikk og geofysikk når det trengs, så vi kan ivareta hele bredden, sier Lavatelli.
Gunnarsson og Lavatelli har tatt initiativ til en «leireallianse» med svenske og danske aktører, som det siste året har hatt jevnlige møter for å dele kunnskap og erfaring rundt bruk av stampeleire.
– Stampeleire er jord som ikke er egnet til bruk i byggeindustrien, som stampes sammen til et byggeelement. Men man utnytter styrken materialet har i seg selv, og trenger ikke tilføre noe eksternt byggemateriale. I tillegg har leire god brannmotstand, samt lydabsorberende og fuktregulerende egenskaper, som kan bidra positivt til bedre inneklima, sier Lavatelli.
Materiale for framtiden
Både hun og Gunnarsson har stor tro på at leire som et framtidsrettet, bærekraftig og allsidig byggemateriale:
– Leire blir i dag sett på som et problem, men det kan være en ressurs og en inntekt på vei inn i det grønne skiftet. Det er det på tide at både kommuner og byggebransjen oppdager, sier Gunnarsson.