Annonsørinnhold

Bygård i Trondheim stod tom - fikk nytt liv med ombruk i fokus
E C Dahls Eiendom rehabiliterer en bygård som består av en tregård og en teglsteinsgård i Trondheim sammen med HEAT arkitekter, Consto Midt-Norge og Bravida. Målet er å få til så mye ombruk av byggematerialer og tekniske komponenter som mulig.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Bygården i Trondheim ligger i Olav Tryggvasons gate 19 og består to ulike bygninger. En tregård på tre etasjer som vender ut mot gata, og et fire etasjers teglsteinsbygg som ligger i bakgården. Begge er bygd på slutten av 1800-tallet. Teglgården har stått tom i flere tiår.
For å få oversikt over hva som finnes i tilgjengelige donorbygg har E C Dahls benyttet seg av Loopfront som kartleggingsverktøy. Den gamle ærverdige postgården som nå skal bygges om til museum er en av disse.
– Vi har kartlagt en god del selv, men entreprenørene har også bidratt i denne prosessen. Bravida har kartlagt tekniske installasjoner og lagt disse med tilhørende informasjon inn i Loopfront. Consto har kartlagt byggningsmateriell og lagt disse inn i plattformen med tilhørende informasjon. Arkitekten har benyttet seg av oversikten for å se hvilke materialer vi har tilgjengelig, og om de passer i gården, før de har tegnet inn ombruks-materialet, forklarer Lisa Johansen, Prosjektleder i E C Dahls Eiendom AS.

Bygården i Olav Tryggvasons gate 19 skal være et bærekraftig prosjekt innenfor alle de tre dimisjonene av bærekraft, og har fokus på sirkulære løsninger, både i form av ombruk, ombrukbarhet, men også endringsdyktighet.

– Målet er å bevare så mye som mulig av eksisterende bygningsmasse og gjennomføre en rehabilitering. Prosjektet vil ombruke materialer internt i bygget, men også tilført fra andre donorbygg. Vi forventer en CO2-besparelse over 50 %. Det føres klimagassregnskap for hele tiltaket i henhold til NS 3720 i prosjektet. Alle ombrukte og tilførte materialer vil også legges i Loopfront hvor vi kan hente ut CO2 regnskap for prosjektet.
Da vi bestemte oss for å gå i gang med rehabilitering av gården så vi en unik mulighet til å skape vårt første store ombruksprosjekt. Vi har lenge holdt på med det i en mindre skala, men nå ønsket vi å løfte det opp et nivå. Det er fantastisk å jobbe i et selskap som setter en gård til disposisjon for at vi skal lære oss ombruk og de utfordringene det kan medføre.
Som eiendomsselskap er vi avhengig av et godt datagrunnlag
– Vi begynte å bruke Loopfront høsten 2021. Det hele startet med prosjektet Olav Tryggvasons gate 19, hvor jeg startet å kartlegge i et excel ark, men etterhvert som materialmengden økte så vi behov for et bedre verktøy. Fordelene med Loopfront at vi lett får delt informasjon med teamet i prosjektet, internt i E C Dahls Eiendom over hvilke materialer vi har, hvor det står og hvor det skal. Loopfront er et godt verktøy, også er det under stadig utvikling. Vi har et godt samarbeid med Loopfront og er med på videreutviklingen.
For å jobbe effektivt med ombruk trenger man riktig verktøy
— Det er prosjekter som Olav Trygvessgate 19 som gjør ombruk så interessant. Loopfront er et digitalt materialhåndteringsystem, utviklet for å gjøre det enklere ombruke møbler, inventar og byggematerialer. I plattformen vår finner man løsninger som kartleggingsverktøy, materialoversikt og rapporterings-dashboard. Målet er at brukerne skal få mer ut av det de allerede eier, samtidig som de reduserer CO2-utslipp og avfall, sier Marina Skanche, Kundeansvarlig og Sirkulær rådgiver i Loopfront.