Annonsørinnhold

Bærekraft uten kompromiss

For å håndtere byggebransjens klima- og miljøutfordringer må vi finne bærekraftige løsninger som gir arkitekter mulighet til å designe grønt, byggherrer til å overholde miljøkrav med god økonomi, og entreprenører til å effektivisere byggeprosessen. «Det er fullt mulig å møte miljøkravene uten at det går på bekostning av kvalitet, kostnad eller funksjonalitet,» sier Tommy Nilsen, salgs- og markedssjef i Lett-Tak Systemer.

Lett-Tak Systemer

Lett-Tak Systemer AS har siden 1980 prosjektert, produsert, levert og montert skreddersydde og bærekraftige takelementer til alle typer bygg i Norden. Takløsningene foretrekkes spesielt når det stilles høye krav til byggetid, miljø og tekniske egenskaper.

Annonsørinnhold på Bygg.no

Byggeindustrien har et eget område med annonsefinansiert innhold på bygg.no. Denne seksjonen er ikke knyttet opp mot Byggeindustriens journalister eller redaksjon, men er en distribusjonskanal for betalt innholdsmateriell.

Dette er gode nyheter for arkitekter, byggherrer og entreprenører som fremover må forholde seg til nye og strengere miljøkrav.

Lavt CO₂-avtrykk tilfredsstiller miljøkrav

Det nye takelementet Lett-Tak Wood som gir et CO₂-avtrykk fra cirka 24 kg CO₂ekv/m², setter en ny standard i markedet. «Dette er nesten en tredjedel av avtrykket fra massivtre og langt lavere enn andre tradisjonelle materialer,» forklarer Nilsen. Også Lett-Tak Classic er et svært bærekraftig valg.

Antall kg CO₂ekv/m² beregnet basert på tilgjengelige EPD’er og generiske data fra åpne databaser.
Antall kg CO₂ekv/m² beregnet basert på tilgjengelige EPD’er og generiske data fra åpne databaser. Klikk for større versjon

Innovativt og bærekraftig design for arkitekten
Arkitekter står overfor den stadig større utfordringen med å forene estetikk og bærekraft. Lett-Tak tilbyr løsninger som kan være avgjørende for å møte miljøkravene uten å ofre designintegritet, forteller Nilsen.

«Våre takelementer er designet for å tåle store belastninger og vridninger, noe som gjør dem til et ideelt valg for alle typer bygg og arkitektoniske stiler,» sier Nilsen. I tillegg kan de lange spennene på opptil 18 meter redusere behovet for bæringer, noe som gir en mer effektiv arealutnyttelse og åpner for innovative designmuligheter.

Oslo lufthavn Gardermoen har BREEAM Excellent-sertifisering. Takkontruksjonen er prosjektert, produsert og montert av Lett-Tak Systemer AS.
Oslo lufthavn Gardermoen har BREEAM Excellent-sertifisering. Takkontruksjonen er prosjektert, produsert og montert av Lett-Tak Systemer AS. Klikk for større versjon

Nilsen legger til at slanke takelementer med høy isoleringsevne gir arkitekter friheten til å eksperimentere med design, samtidig som de kan redusere byggets totale høyde og vekt.

Med muligheten for å integrere grønne takløsninger som sedumtak og overvannshåndtering, samt solcellepaneler, har arkitekter muligheter for å skape bygninger med en sterk miljøprofil. «Våre takelementer med hard overflate er perfekte for montering av solceller, noe som gjør det enkelt å integrere fornybar energi i designet fra starten av,» påpeker Nilsen.

Sirkulærøkonomi og lang levetid
Lett-Taks fokus på bærekraft strekker seg også til produktets levetid og gjenbruk. Takelementene er konstruert for enkel demontering og gjenbruk, noe som reduserer behovet for nye materialer og minimerer avfall. «Dette er sirkulærøkonomi på sitt beste,» sier Nilsen. «Noen av våre kunder har demontert og gjenbrukt våre takelementer hele tre ganger.»

Takelementene kan demonteres, ombygges og gjenbrukes flere ganger. Her under demontering av Dekkmann-bygget på Lillehammer.
Takelementene kan demonteres, ombygges og gjenbrukes flere ganger. Her under demontering av Dekkmann-bygget på Lillehammer. Klikk for større versjon

Godkjente miljøkrav, god driftsøkonomi og høy restverdi for byggherren
Denne tilnærmingen gir også økonomiske fordeler for byggherrer. Med et tak som er designet for lang levetid, enkel ombygging eller gjenbruk, og lavt energiforbruk, kan byggherrer oppnå betydelige besparelser over tid. "Høy restverdi på bygningen er viktig i dagens marked. Energibesparende takelementer fra Lett-Tak forbedrer både komfort og salgsverdi. Våre bærekraftige materialer og solide konstruksjon sikrer langvarig holdbarhet, og reduserte driftskostnader gjør eiendommen mer attraktiv for kjøpere eller leietakere."

Lav totalkostnad for entreprenøren
Entreprenører som velger Lett-Tak, får betydelige fordeler, både økonomisk og praktisk. «Våre løsninger gir lav totalkostnad, rask montering og redusert HMS-ansvar,» sier Nilsen. Den raske monteringstiden, kombinert med høy produksjonskapasitet, gjør blant annet at innvendige arbeider kan starte tidligere, noe som reduserer byggeprosjektets totale tidslinje og kostnadsbilde.

Takelementer i lange spenn monteres raskt av egne spesialiserte montører fra Lett-Tak.
Takelementer i lange spenn monteres raskt av egne spesialiserte montører fra Lett-Tak. Klikk for større versjon

I en kundeundersøkelse gjennomført i 2023, uttalte en entreprenør: «Om man tar seg tid til å regne på alt, ser man fort at man oppnår svært god totaløkonomi med Lett-Tak.»

En helhetlig tilnærming til bærekraft
Lett-Tak Systemer tilbyr mer enn bare takløsninger – de leverer en helhetlig tilnærming til bærekraft i byggeprosessen. «Vi fokuserer på miljøvennlig produksjon, bærekraftige råvarer, minimalisering av materialsvinn og integrering av fornybar energi,» sier Nilsen. Dette gir byggherrer, arkitekter og entreprenører de verktøyene de trenger for å møte dagens strenge miljøkrav uten å kompromisse på kvalitet, design eller effektivitet.

Med over 40 års erfaring, omfattende kunnskap og engasjement for bærekraft, ønsker Lett-Tak å gå foran som et godt eksempel og tilby løsninger som gjør det mulig å bygge grønt uten kompromisser.

Les mer på lett-tak.no

Kontakt: Tommy Nilsen, salgs- og markedssjef, tommy@lett-tak.no, tlf: 924 59 987

Powered by Labrador CMS