Annonsørinnhold

Åpnet ny produksjonslinje for Lett-Tak Wood

Produksjonssjef Thor-Inge Karlsen og teamet hans tar oss med på reisen gjennom utviklingen av den nye produksjonslinjen for det svært miljøvennlige takelementet Lett-Tak Wood. Her forteller de om motivasjonen bak satsingen, og utfordringer de har støtt på underveis. Nå er den nye produksjonslinjen for det miljøvennlige takelementet åpnet.

Lett-Tak Systemer

Lett-Tak Systemer AS har siden 1980 prosjektert, produsert, levert og montert skreddersydde og bærekraftige takelementer til alle typer bygg i Norden. Takløsningene foretrekkes spesielt når det stilles høye krav til byggetid, miljø og tekniske egenskaper.

Annonsørinnhold på Bygg.no

Byggeindustrien har et eget område med annonsefinansiert innhold på bygg.no. Denne seksjonen er ikke knyttet opp mot Byggeindustriens journalister eller redaksjon, men er en distribusjonskanal for betalt innholdsmateriell.

Utvikler sammen med leverandører
Med over 30 års erfaring hos Lett-Tak har Karlsen jobbet både som produksjonsmedarbeider, formann, produksjonsplanlegger og nå som produksjonssjef. Han har også hatt ansvaret for innkjøp og leverandører de siste 10-20 årene, og understreker viktigheten av samarbeid med leverandører i utviklingen av Lett-Tak Wood. «Ofte skjer utvikling i samarbeid med leverandører, og slik ble også Lett-Tak Wood til.»

Fra idé til virkelighet
Samarbeidet med Metsä startet i 2019, og prosjektet for Lett-Tak Wood begynte å ta form i 2020, rett før pandemien. Karlsen og teamet hans så en økende interesse for massivtre i markedet og ønsket å utvikle et takelement som kunne passe godt med heltre-elementer.

«Vi så det som en mulighet til å diversifisere vår produktportefølje, men var spesielt drevet av vår ambisjon om å ytterligere redusere CO2-avtrykket i byggebransjen.»

Tverrfaglig samarbeid og testing
Etter pandemien jobbet avdelinger på tvers i Lett-Tak videre, under ledelse av prosjektleder Gitte Manvik, med utviklingen av det nye miljøvennlige takelementet. «I prosessen samlet vi et dedikert team. For at takelementet skal tåle de belastningene, temperaturene og fuktigheten det nordiske klimaet byr på, ble det gjennomført utallige simuleringer.

Her er ivrige ansatte involvert i utviklingen av Lett-Tak Wood: Lars Martin Løve, Thor-Inge Karlsen, Nils Ivar Bovim, Geir Håkon Eftedal og Katrine van Raaij. Et godt bilde på det interne tverrfaglige samarbeidet.
Her er ivrige ansatte involvert i utviklingen av Lett-Tak Wood: Lars Martin Løve, Thor-Inge Karlsen, Nils Ivar Bovim, Geir Håkon Eftedal og Katrine van Raaij. Et godt bilde på det interne tverrfaglige samarbeidet. Klikk for større versjon

Møtte på utfordringer
Geir Håkon Eftedal, produksjonsplanlegger og medlem av automatiseringsteamet, samarbeidet tett med linjeleder Jørgen Løvaas og prosjektkonsulent Lars Martin Løve i utviklingen av ny produksjonslinje. Et kritisk valg var maskinleverandøren, som etter omfattende undersøkelser falt på Triweco. "Vi er heldige som har samarbeidspartnere som deler vår helhetstankegang når det gjelder produksjonslinjene," sier Eftedal. "Det er et stort volum av materialer som må integreres sømløst i produksjonsprosessen, og det var avgjørende å ha tilknytning til lager og råvarelager direkte til linjen."

Her ankommer maskinene til den nye produksjonslinjen.
Her ankommer maskinene til den nye produksjonslinjen. Klikk for større versjon

Tilpasning til eksisterende lokaler var også krevende. Eftedal forklarer: "Plassering av produksjonslinjen var krevende i og med at vi skulle benytte oss av allerede eksisterende lokaler. Bjelker ble løst med å skyve dem inn på ruller gjennom portalen, men lagring og plassering av plater jobber vi fortsatt med."

Fokus på arbeidsmiljø og automatisering
HMS for de ansatte har vært en prioritet i utviklingen av produksjonslinjen. Støy fra spikerpistoler har blitt erstattet med maskiner som reduserer støy, og støv blir minimert med spesialtilpassede støvsugere. Automatisering har gjort produksjonen mer effektiv og mindre fysisk belastende for de ansatte.

Klare og grønne vekstmål
Produksjonsmålet på den nye linjen er mellom 50 000 og 60 000 m2 pr år pr skift, med mulighet til å kjøre flere skift. «Så vi er klare når markedet tar seg opp igjen,» sier Karlsen med det smil.

Han ser frem til fortsatt innovasjon og forskning. «Vi jobber allerede med å redusere limforbruket på Lett-Tak Classic og ser på taktekkingstrender som kan ytterligere forbedre vår klimaavtrykk. Lett-Tak vil fortsette å være en pioner i bransjen, drevet av innovasjon og et forpliktet team.»

Besøk den nye produksjonslinjen
Lett-Tak inviterer alle interesserte til å besøke deres nye produksjonslinje og lære mer om deres bærekraftige produksjonsmetoder. Ta kontakt for en omvisning og se hvordan Lett-Tak Wood bidrar til en grønnere fremtid i byggebransjen.

Powered by Labrador CMS